EnergieTechniek Friesland
Zonnepanelen Laten
Plaatsen | Friesland
Zonnepanelen Laten Plaatsen
Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Je komt ze overal tegen, op daken van huizen, bedrijfspanden, tuinhuizen/blokhutten en er worden zelfs weilanden mee volgebouwd. En dat is ook logisch…
Want zonnepanelen laten installeren is een duurzame investering die zichzelf terugverdiend. De zonnepanelen wekken hun eigen groene stroom op. Hiermee ga je dus besparen op je energiekosten. Huishoudens die meer stroom opwekken dan ze verbruiken krijgen ook nog eens geld voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Soms moet er voor deze teruglevering wel een terugleveringsvergoeding worden betaald.
Per 2027 gaat het salderen (helaas) worden stopgezet.
De zonnepanelen worden steeds beter en behalen een steeds hoger rendement. Hierdoor wordt je investering al snel terugverdiend. Afhankelijk van jouw situatie heb je binnen 5-7 jaar je investering terug. Volgens TNO is dat ook zonder salderingsregeling nog steeds binnen 7 jaar mogelijk.
Plaatsen van Zonnepanelen
Zonnepanelen installeren vereist een goede voorbereiding. Het is belangrijk te weten welke richting de panelen liggen. Ook moeten we de hellingshoek van het dak bepalen. Met je verwachte energieverbruik kijken we hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en er op het dak passen. Ook hoge bomen of andere schaduwen willen we graag vooraf weten.
Zonnepanelen kopen is zeker de investering waard. Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd maximaal 7 jaar. Koop je zonnepanelen bij ET-F? Dan is dit inclusief het zonnepanelen plaatsen, materialen zoals beugels en omvormers en ook de aanpassingen in de meterkast kunnen we voor je uitvoeren.
Hoe werkt een zonnepaneel?
Een zonnepaneel wordt ook wel een fotovoltaïsch paneel of PV paneel genoemd. Dit is een paneel met zonnecellen die zonne-energie omzetten naar elektriciteit met behulp van silicium. Het silicium geleid stroom wanneer er zonlicht op het paneel valt. De elektrische stroom die hierdoor tussen de positieve bovenlading en de negatieve onder lading ontstaat heet gelijkstroom.
Om de gelijkstroom te kunnen gebruiken heb je een zogenaamde omvormer nodig. Die zorgt er weer voor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, dat is namelijk de stroom die uit je stopcontact komt. Een installatie met zonnepanelen heeft dus altijd een omvormer nodig. Ook moet je energiemeter geschikt zijn voor teruglevering aan het energienet.
Kleurvariaties in Zonnepanelen
Je hebt de keuze uit panelen in verschillende tinten: van zwart en blauw tot rood, groen en zelfs doorzichtig. Zwart en blauw zijn over het algemeen de meest gekozen kleuren, omdat ze een goede verhouding bieden tussen prijs en energieopbrengst.
Als het uiterlijk van de panelen voor jou belangrijk is, kun je ook voor andere kleuren kiezen. Deze leveren weliswaar iets minder energie op, maar het verschil is tegenwoordig kleiner dan voorheen.
Let wel op, gekleurde panelen hebben doorgaans een ongeveer 10% lagere opbrengst dan de traditionele blauwe of zwarte panelen. Bron afbeelding: SolarBEAT
Zwart versus Blauw
Zwarte panelen zijn meestal gemaakt van monokristallijn materiaal, terwijl blauwe panelen vaak polykristallijn zijn. Een volledig zwart paneel heeft een strakke uitstraling, maar kan iets minder efficiënt zijn door warmteopbouw. Blauwe panelen zijn daarentegen goedkoper om te maken en hebben een iets lagere energieopbrengst.
Rood en Groen
Rode of terracotta zonnepanelen kunnen mooi samengaan met rode daken, maar zijn doorgaans duurder en minder efficiënt. Groene panelen kunnen mooi opgaan in een tuinomgeving, maar kosten ook meer dan de zwarte of blauwe varianten. Bron afbeelding: SolarBEAT
Doorzichtige zonnepanelen
Doorzichtige panelen zijn een innovatieve keuze, ideaal voor gebruik in overkappingen of carports. Ze zijn echter prijziger en minder efficiënt in energieopwekking. Bron afbeelding: SolarBEAT
Micro Omvormers | Enphase
Een micro-omvormer, zoals die van Enphase , zet de gelijkstroom van je zonnepanelen om in wisselstroom voor thuisgebruik. Dit is veiliger dan traditionele omvormers omdat ze geen hoge gelijkspanning gebruiken. Hierdoor neemt het risico op brand en elektrische storingen af. Ook blijft het hoogspanningsdeel buitenshuis omdat de micro-omvormers direct achter de zonnepanelen worden gemonteerd in plaats van binnen. Dat is wel zo veilig.
De Enphase micro-omvormers die ET-F gebruikt komen met gratis software-updates en een app voor realtime monitoring van je energieproductie. Bovendien biedt Enphase een lange garantie van 25 jaar, wat zekerheid en betrouwbaarheid garandeert.
Extra groep in de groepenkast
Zonnepanelen komen natuurlijk op je dak, maar de micro omvormer plaatsen we het liefst dicht bij de meterkast. Want, hoe dichter de omvormer bij de meterkast wordt geplaatst, des te minder stroomverlies je hebt.
Een omvormer voor zonnepanelen met een capaciteit hoger dan 600 Watt heeft een eigen groep nodig in de meterkast. De Elektricien van ET-F kan eenvoudig een extra groep voor je aansluiten of aanmaken in de groepenkast als je die niet beschikbaar hebt.
Een omvormer voor zonnepanelen gaat circa 10 tot 15 jaar mee. In de tijd dat je zonnepanelen op het dak hebt liggen, moet je de omvormer dus waarschijnlijk 1 keer laten vervangen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Vaak wordt na ongeveer 8 á 10 jaar de opbrengst langzamerhand wat minder. Zorg dat de panelen zo schoon mogelijk zijn, voor een optimale opbrengst kun je deze (laten) reinigen.
Scherpe alles-in-één-Aanbieding
Zonnepanelen met micro-omvormers. Je ontvangt van ons altijd een scherpe alles-in-één-prijs. Geen verrassingen achteraf, dus altijd inclusief:
- Installatie & installatiemateriaal
- Micro-Omvormers
- Online monitoring
- Uitstekende garantievoorwaarden
- 25 jaar rendementsgarantie
Gekleurde Zonnepanelen Kopen
Tegenwoordig zijn er vele kleuren zonnepanelen. TNO heeft onderzocht dat het verschil in capaciteit tussen de reguliere en gekleurde panelen vaak niet meer dan 10% is. Er werd aangenomen dat het rendementsverlies tot wel 50% zou zijn. De prijs van gekleurde of zelfs transparante zonnepanelen is vooralsnog wel hoger.
Ook de integratie van zonnepanelen in het dak of in dakpannen maakt grote sprongen vooruit. Weten wat de beste en mooiste optie is voor jouw dak? Neem dan contact op. Onze adviseur vertelt je er alles over.
ET-F werkt met panelen van o.a. JA Solar, Trina, Jinko, Dmeg, Denim en LG.
Omvormers voor Zonnepanelen
Zonnepanelen
ET-F werkt bij het plaatsen van zonnepanelen met kwalitatieve merken en complete installaties.
Maximale Energieopbrengst
Enphase micro omvormers zorgen voor een optimale energieconversie, waardoor u meer rendement haalt uit uw zonnepanelen. Ook in de schaduw.
Flexibiliteit
Deze producten zijn geschikt voor diverse soorten zonnepanelen en installaties, wat betekent dat we altijd een oplossing op maat kunnen bieden.
Veiligheid
Solaredge systemen zijn ontworpen met geavanceerde veiligheidsfuncties, waaronder automatische uitschakeling bij storingen of calamiteiten.
Monitoring
Met de gebruiksvriendelijke Solaredge app kunt u de prestaties van uw zonnepanelen in real-time volgen.
Duurzaamheid
Deze omvormers en optimizers zijn gebouwd om lang mee te gaan, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van uw investering.
Montagemateriaal
ET-F werkt met Esdeq montagematerialen. Dit zorgt voor een ijzersterk montagesysteem voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast is ons bedrijf installQ erkend. Dit garandeert dat onze medewerkers volgens de laatste normen en veiligheidseisen werken.
Wat klanten zeggen over zonnepanelen laten plaatsen door EnergieTechniek Friesland
Anoniem
De installateur kwam mooi op tijd en voerde de gevraagde werkzaamheden perfect uit. Wij zijn erg blij met wat hij heeft gedaan, een aanrader.
W. van der Schaaf
Zeer nette, vakkundige elektricien. Klus werd snel ingepland, heeft goed meegedacht en heeft zijn werk erg netjes gedaan. Daarnaast is het een hele prettige werker die je prima over de vloer kunt hebben. Prettige persoon die zijn vak goed verstaat! Deze kun je prima selecteren als je een klus heb met elektriciteit e.d.
J. Breed
Prima vakman werkt snel en netjes
Wetgeving en Subsidie
Als je zonnepanelen wilt laten installeren moet je rekening houden met een aantal wetten en regels zoals gemeentelijke subsidie en de salderingsregeling.
Subsidie krijgen voor zonnepanelen in je gemeente? De landelijke subsidie voor zonnepanelen is al in 2013 gestopt. Bepaalde gemeenten in Nederland maakt het wel mogelijk om subsidie te krijgen voor het laten installeren van zonnepanelen.
In de gemeenten waar subsidie niet mogelijk is, is er de energiebespaarlening voor particulieren. Met deze lening kun je geld lenen voor bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen. Er zijn duurzaamheidsleningen waarbij je tegen 0% rente kunt lenen bij een maximaal jaarinkomen tot €60.000. Op de site van warmtefonds vind je meer over subsidies en leningen.
BTW op Zonnepanelen
De regeling voor teruggave van BTW op zonnepanelen is per 1 januari 2023 veranderd. Het btw-tarief is sinds deze datum 0%. Je kunt of hoeft dus geen btw terug te vragen als je de zonnepanelen na deze datum hebt aangeschaft. Er zijn enkele uitzonderingen. Je leest er alles over op deze pagina van de belastingdienst.
Saldering = terugleveren van Energie
Saldering is het terugleveren van energie aan het net. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt heb je stroom ‘over’. Om deze stroom te behouden wordt er teruggeleverd aan de energieleverancier.
Hierdoor betaal je minder belasting voor je groene stroom. Heb je aan het eind van de maand nog steeds meer stroom opgewekt dan verbruikt? Dan krijg je een teruglevering vergoeding. De hoogte van vergoeding is per energieleverancier verschillend.
De salderingsregeling stopt per 2031. Vanaf 2025 wordt er stapsgewijs afgebouwd met salderen. Daarom kan het interessant zijn om te kijken naar accu’s voor thuisopslag van je overtollige energie.
Alle Diensten van ET-F BV
Infrarood verwarming installeren
Elektrische laadpalen installeren
Energieopslag thuisaccu’s plaatsen
Zonnepanelen plaatsen
Airco voor thuis
Warmtepompen
Warmtepompboilers
Energieopslag bij je Thuis
Wil je minder afhankelijk zijn van de salderingsregeling? Sla dan zelf je stroom op. Met de thuisaccu voor zonnepanelen sla je het teveel aan opgewekte stroom zelf op. EnergieTechniek Friesland heeft ruime ervaring in het aanleggen van energieopslag. Verbruik je veel stroom? Dan is dit je beste optie…
Wanneer je grote stroomvreters in huis hebt, zoals een Jacuzzi, sauna of wanneer je een elektrische auto rijdt, kun je zelfvoorzienend zijn met je stroomopwekking. Voor elektrische auto’s is het ook mogelijk om bij jouw huis of bij je bedrijf een laadpaal aan te schaffen inclusief installeren door ET-F.
Bespaar ook op Energie én Geld met het plaatsen van
zonnepanelen door ET-F
Energielabel en Zonnepanelen
Laat je zonnepanelen plaatsen? Dan ben je duurzaam bezig. Hiervoor word je beloont met een beter energielabel. Alle woningen en bedrijfspanden hebben of krijgen een energielabel. Op het energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig het pand is. A++ is extreem zuinig. G is de minst zuinige versie.
Als je de waarde van je woning wil verhogen draagt een beter Energielabel hieraan bij. Zonnepanelen zorgen vaak al voor minimaal 1 stap lager Energielabel.
Dakinspectie vóór je zonnepanelen neemt
Een grondige dakinspectie voorkomt een hoop problemen en hoge kosten. Want heb je net zonnepanelen laten plaatsen? Dan wil je natuurlijk niet na 5 jaar tot ontdekking komen dat je dakbedekking vervangen moet worden. Niets is onmogelijk, maar dat brengt natuurlijk een hoop extra kosten met zich mee.
Via onze partner dakdekkersbedrijf Flotidak kunt u eenvoudig een dakinspectie aanvragen
Zonnepanelen laten Plaatsen?
- De hoogste kwaliteit zonnepanelen met hoog rendement
- Van advies, berekening, offerte tot aan plaatsing en installatie regelen we alles voor je
- Zelf je energie opslaan? We leveren ook accu’s voor thuisopslag van je overtollige energie
FAQ Zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dat is altijd de grootste vraag, ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ Soms zie je huizen waarbij het dak helemaal vol ligt. Er zijn ook daken waar er maar enkele zonnepanelen liggen. Dit is helemaal afhankelijk van jouw wensen. Wil je dat de panelen het grootste deel van het stroomverbruik opwekken? Of wil je slechts een deel van je gebruik opvangen? Onze adviseur doet graag samen met jou een berekening om te zien wat er voor jouw stroombehoefte mogelijk is.
Hoe bereken je de KWH opbrengst van je zonnepanelen?
Vraag je jezelf af hoeveel kWh jouw zonnepanelen per jaar opwekken? Gebruik dan deze formule:
Aantal Watt piek van de zonnepanelen x 0.85.
Wat zijn kWh en Watt piek?
-
kWh (kilowattuur): Dit is hoe je de elektrische energie meet.
-
Watt piek (Wp): Dit is het maximale energievermogen dat je zonnepaneel kan genereren onder ideale omstandigheden.
De Formule
Om te weten hoeveel kWh je zonnepanelen jaarlijks kunnen opwekken, gebruik je deze formule:
Jaarlijkse kWh-opbrengst=Jouw Watt piek van de zonnepanelen×0.85Jaarlijkse kWh-opbrengst=Jouw Watt piek van de zonnepanelen×0.85
Waarom maal 0.85?
De factor 0.85 neemt verschillende factoren mee die invloed hebben op hoe efficiënt je zonnepanelen zijn, zoals:
-
Het weer (bewolking, regen)
-
De richting waarin de panelen staan
-
Schaduw die op de panelen valt
-
Energieverlies door systeeminefficiënties
Voorbeeld
Stel, je hebt zonnepanelen met een totaal van 4000 Watt piek. Dan doe je de volgende berekening:
4000 Wp×0.85=3400 kWh4000Wp×0.85=3400kWh
In dit voorbeeld zou je zonnepaneelsysteem naar schatting 3400 kWh per jaar opwekken.
Door deze formule te gebruiken, krijg je een realistische inschatting van de energie die je zonnepanelen jaarlijks kunnen genereren. Dit helpt je bij het plannen van je energieverbruik en kosten.
Is iedere woning geschikt voor zonnepanelen?
Op vrijwel ieder dak van een bedrijfspand of woning kunnen we zonnepanelen installeren. Zolang er maar genoeg zonlicht op schijnt. Grote bomen of schaduw van andere gebouwen kunnen het zonlicht belemmeren en daarmee de opbrengst verlagen. Met Power Optimizers kunnen we dit compenseren om toch het maximale uit alle panelen te krijgen.
Er worden ook steeds vaker zonnepanelen geplaatst op tuinhuizen, vakantiewoningen, campers en caravans. Juist omdat de aanschaf steeds goedkoper wordt, de opbrengst hoger en ook de energieprijzen maar blijven stijgen. Je eigen stroom opwekken is dus al snel voordeliger. Wat het je exact oplevert, rekent onze adviseur graag voor je uit.
Kunnen zonnepanelen op een hellend dak of plat dak?
Zonnepanelen kunnen zowel op een hellend, schuin dak als een plat dak worden geïnstalleerd. Het voordeel van een plat dak is dat de zonnepanelen in de gunstigste hellingsgraad worden geplaatst door middel van een framewerk. Een schuin dak met niet helemaal de juiste hellingsgraad kan ook op deze manier worden aangepast. Is de hellingsgraad te stijl? Dan moet er worden gekeken naar een andere oplossingen. Vraag onze adviseur om advies, we helpen je graag.
Wat is de juiste hellingshoek voor zonnepanelen?
Om het hoogste rendement uit de zonnepanelen te halen is het belangrijk dat de panelen in de juiste hellingshoek worden geplaatst. De panelen vangen de meeste zon op met een hellingsgraad van 30° tot 45°. Plaatsing van de zonnepanelen op een zuidelijk of zuid-wester dak vangen automatisch meer zonlicht op dan een dak dat op het noorden of oostelijk is gericht.