Wat brengen zonnepanelen op?

Wat brengen zonnepanelen? - Blogbanner ET-F

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen. Maar wat leveren zonnepanelen eigenlijk op? Is de lagere energierekening het grootste voordeel, of gaat het om een groenere toekomst? Met het oog op de terugleveringskosten en aflopende salderingsregeling stel je jezelf één vraag: wat leveren zonnepanelen op en is het de investering nog waard? In dit blogbericht ontdek je het antwoord op deze vraag. 

Dit artikel in 30 seconden

  • Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit doen ze via fotovoltaïsche cellen en een omvormer die wisselstroom maakt van gelijkstroom.
  • Gemiddeld leveren tien zonnepanelen jaarlijks rond de 3000 tot 4000 kWh op. Dit is genoeg voor een standaard huishouden.
  • Gebruik je alle opgewekte watturen niet direct? Dan kun je de overige stroom opslaan in een batterij of terugleveren aan het net. Het terugleveren van stroom voor een terugleververgoeding heet: salderen. Salderen is volgens het kabinet-Schoof per 2027 niet meer mogelijk. Per 2027 krijg je dus geen vergoeding meer voor het terugleveren van stroom. Of je kosten betaalt aan het terugleveren is nog niet bekend.
  • Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren je geld op. Je bespaart heel eenvoudig op je jaarnota door je eigen stroom op te wekken. Hoeveel je bespaart, hangt af van het aantal zonnepanelen:
    • Met 10 zonnepanelen wek je jaarlijks gemiddeld 3.000 tot 4.000 kWh op.
    • Met 12 zonnepanelen wek je zo’n 4.800 kWh aan elektriciteit op.
    • Met 14 zonnepanelen stijgt je opgewekte energie tot 5.600 – 5.000 kWh.
    • Met 16 kun je al 6.400 tot 6.800 opwekken.
    • Met 20 zonnepanelen kun je jaarlijks tot 8000 kWh produceren.
  • Energie Techniek Friesland geeft je 5 tips om het maximale uit je zonnepanelen te halen:
    • Tip 1: Plaats de zonnepanelen strategisch.
    • Tip 2: Voorkom schaduw op je panelen.
    • Tip 3: Onderhoud je zonnepanelen zorgvuldig.
    • Tip 4: Kies voor kwaliteit boven goedkoop.
    • Tip 5: Houd je opbrengst bij en ontdek afwijkingen op tijd.
  • Wil je dit jaar nog zonnepanelen op je dak, pand of kavel? Neem dan vandaag nog contact op met de specialisten van Energie Techniek Friesland. We komen graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek en offerte.
Rendement van zonnepanelen

Wat leveren zonnepanelen op?

Bijna iedereen weet wel hoe zonnepanelen werken: ze zetten zonlicht om in elektriciteit. Maar hoe doen ze dat precies? Dat is net iets minder eenvoudig. Dit gebeurt namelijk via fotovoltaïsche cellen die zonlicht opvangen en omzetten naar stroom. Fotovoltaïsch verwijst naar het proces waarbij zonlicht direct wordt omgezet in elektriciteit. Dit gebeurt met behulp van (in dit geval) de zonnepanelen.

Hoe veel elektriciteit panelen opwekken hangt af van allerlei factoren. Niet alleen de kwaliteit en het aantal van de panelen, maar ook de hoeveelheid zonlicht. De zonnepanelen-opbrengst wordt gemeten in kilowattuur (kWh). 

Gemiddeld leveren tien zonnepanelen jaarlijks rond de 3.000 tot 4.000 kWh op. Dit is genoeg voor een standaard huishouden. 

Hoe zet zonne-energie zich om in elektriciteit die je thuis gebruikt?

Zoals je al hebt gelezen bevatten zonnepanelen cellen die zonlicht omzetten in gelijkstroom. Via een omvormer wordt deze gelijkstroom (DC) omgezet in wisselstroom (AC). Wisselstroom werkt namelijk op de meeste huishoudelijke apparaten. 

De hoeveelheid opgewekte stroom wordt aangegeven in kilowattuur, of megawattuur (MWh).

  • Eén kWh is de hoeveelheid energie die nodig is om een apparaat van 1000 watt een uur lang te laten werken. 
  • Een MWh is 1000 kilowattuur.

Gebruik je de watturen niet direct? Dan kun je het opslaan in een batterij of terugleveren aan het energienet. 

Elektriciteit terugleveren aan het energienet

Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je de overtollige elektriciteit terugleveren aan het energienet. Dit heet: salderen. Je ontvangt een vergoeding van je energieleverancier voor alle onverbruikte opgewekte energie. Dit maakt je investering in zonnepanelen aantrekkelijker.

Het nieuwe kabinet (kabinet-Schoof) heeft aangekondigd dat het salderen per 2027 zal worden stopgezet. Hoe dit exact gedaan wordt, is nog niet bekend. Er is sprake van een tegemoetkoming om het verlies van de salderingsregeling te compenseren, maar niets staat nog vast. Wil je de updates van de salderingsregeling in de gaten houden? In dit blogbericht houd je alles bij over de afbouw van de salderingsregeling >

Hoe bespaar je met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn duurzaam en delen mee aan een groener Nederland. Toch is het financiële plaatje voor veel mensen de grootste motivatie om in zonnepanelen te investeren. Zonnepanelen helpen je namelijk te besparen op je jaarnota. Je kunt gemiddeld honderden euro’s per jaar besparen. Hoe meer zonnepanelen je installeert, hoe meer energie je opwekt en hoe groter je besparing wordt. Al helemaal nu we nog kunnen salderen en geld ontvangen van het energienet voor deze teruglevering. 

Lever je niet terug, maar gebruik je alles zelf? Ook dan bespaar je met zonnepanelen. Hoe meer je zelf gebruikt, hoe minder je van het net hoeft af te nemen. Stroom inkopen is duurder dan het zelf opwekken. 

Besparen met zonnepanelen

Hoeveel bespaar ik met mijn zonnepanelen?

Het rendement van je zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Denk aan de richting van je dak en de kwaliteit van je panelen. Heb je moderne zonnepanelen? Dan kunnen ze tot 20% van het zonlicht omzetten in elektriciteit.

Wat is een goede opbrengst van zonnepanelen?

De normale opbrengst voor een standaardinstallatie ligt tussen de 2500 en 4000 kWh per jaar. Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid zon. Wil je het meeste uit je opbrengst halen? Dan doe je er verstandig aan om je zonnepanelen op een zonnige, schaduwvrije plek te plaatsen. Houd je zonnepanelen goed schoon en bekijk je opbrengst dagelijks, om te zien of alle panelen goed werken.

Opbrengst zonnepanelen berekenen met Energie Techniek Friesland

Twijfel je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je dagelijkse stroomverbruik? Dan is het van groot belang dat je weet hoeveel je zonnepanelen exact opleveren. Wil je de opbrengst van je zonnepanelen berekenen? Dat is niet heel eenvoudig. Het hangt namelijk van ontzettend veel factoren af. De specialisten van ET-F hebben de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld voor je uitgerekend.

Wat leveren 10 zonnepanelen op? 

De gemiddelde opbrengst van tien zonnepanelen is jaarlijks 3.000 tot 4.000 kWh. Dit is de verwachte opbrengst, maar het uiteindelijke getal hangt uiteraard af van de zon en plaatsing van je panelen.

Wat leveren 12 zonnepanelen op?

Twaalf zonnepanelen kunnen jaarlijks gemiddeld tot 4.800 kWh aan elektriciteit opwekken. Dit is genoeg energie voor een standaard huishouden. Vooral in de zomermaanden (veel zonuren) leveren twaalf panelen genoeg stroom op.

Meerdere zonnepanelen, wat levert het op?

Wat leveren 14 zonnepanelen op? 

Met 14 zonnepanelen kun je jaarlijks zo’n 5600 tot 5800 kWh opwekken. Heb je een gemiddeld huishouden, met een gemiddeld stroomverbruik? Dan wek je met 14 zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt. Het overschot sla je op in je thuisbatterij, elektrische auto of lever je terug aan het energienet. 

Wat leveren 16 zonnepanelen op?

Met 16 zonnepanelen wek je meer op dan 14. Het verschil is aanzienlijk groot: 6400 tot 6800 kWh per jaar. Heb je een groot huishouden met een elektrische auto en grote huishoudelijke apparaten? Dan helpen je 16 zonnepanelen je goed op weg.

Wat leveren 20 zonnepanelen op?

Met 20 zonnepanelen kun je jaarlijks tot wel 8000 kWh aan elektriciteit produceren. Dat is ontzettend veel. Om je inzicht te geven kun je denken aan het volledig opladen van een elektrische auto. Afhankelijk van het type auto en de capaciteit van de batterij, heb je voor een volledige laadbeurt 40 tot 100 kWh nodig. Als je het gemiddelde neemt en rekent met 80 kWh voor een volle batterij, kun je de auto 100 keer opladen met 20 zonnepanelen. 

Tips om het meeste uit mijn zonnepanelen te halen

Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen? Dan hebben ze energiespecialisten van Energie Techniek Friesland 5 tips voor maximaal rendement van je zonnepanelen voor je:

  1. Tip 1: Plaats de zonnepanelen strategisch. Leg ze op een dak dat zoveel mogelijk zonlicht ontvangt. Bij voorkeur op het zuiden. De perfecte hellingshoek van een zonnepaneel is 30 tot 40 graden.
  2. Tip 2: Voorkom schaduw op je zonnepanelen. Heb je grote bomen die tijdens piekuren schaduw op je zonnepanelen werpen? Dan is het verstandig de boom te snoeien, of misschien zelfs weg te halen. Met een schaduwvrije plek haal je het meeste uit je zonnepanelen.
  3. Tip 3: Onderhoud je zonnepanelen. Vuil, stof en bladeren verlagen de prestaties van je zonnepanelen. Het is belangrijk dat ze schoon zijn. In dit blogbericht leer je alles over het onderhouden van zonnepanelen >
  4. Tip 4: Kies voor kwaliteit. Kwalitatieve zonnepanelen vragen misschien om een hogere initiële investering, maar ze zijn het zeker waard. Met een goede omvormer en krachtige panelen heb je een kortere terugverdientijd. Wil je weten welke panelen voor jouw situatie het beste zijn? Neem dan contact op met de specialisten van ET-F. We komen graag bij je langs om de opties te bespreken.
  5. Tip 5: Houd je opbrengst bij. Door je opbrengsten te monitoren via een app of energiemanagement systeem volg je jouw zonne-energieopbrengst heel eenvoudig. Is er een afwijking (storing, vuil)? Dan ben je er snel bij en voorkom je dat je energie misloopt. 
Het plaatsen van zonnepanelen

Ontvang vrijblijvend advies met Energie Techniek Friesland

Denk jij erover na om in zonnepanelen te investeren? Of het nu voor je particuliere woning of zakelijke kavel is, zonnepanelen helpen je veel geld te besparen. Vooral nu de salderingsregeling nog in werking is. Wees er daarom op tijd bij en profiteer zo veel mogelijk van jouw zonnepanelen. 

Neem vandaag nog contact op met Energie Techniek Friesland. Onze specialisten komen graag bij je langs om alle mogelijkheden te bespreken. Hoe eerder je de zonnepanelen hebt, hoe meer je zult profiteren van de zonne-energieopbrengst. Twijfel daarom niet te lang, maar neem vandaag nog contact op met Energie Techniek Friesland.

Contact opnemen met ET-F? Dat doe je zo:

📞 +31850041219

✉️ info@et-f.nl

🔗 www.et-f.nl

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Blog foto hoe werkt een warmtepomp
aug 26 2024

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Warmtepompen worden steeds populairder. Je verwarmt er heel eenvoudig je woning mee. Het is een...
Blogfoto top 5 voordelen - ET-F
aug 08 2024

Top 5 voordelen laadpaal thuis

Heb jij een elektrische auto? Dan weet je hoe belangrijk het is om de auto op tijd op te laden. De...
jul 12 2024

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel per uur?

Een cv-ketel (centrale verwarming) is een essentieel onderdeel van elk huis, vooral tijdens de...
jun 04 2024

Single split airco vs multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco's al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in...
Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...