Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto en warmtepomp hebben stuk voor stuk veel energie nodig. Hoe zorg je ervoor dat dit zo goedkoop mogelijk geregeld wordt?

Het antwoord is eenvoudig: een thuisbatterij!

Opgewekte stroom is voordeliger dan aangeschafte stroom. Daarom is opgewekte energie opslaan niet alleen voordelig, maar ook verstandig. Je hebt niet alleen een lagere energierekening, maar bent ook volledig onafhankelijk van het stroomnet. Met een thuisbatterij gaat er geen stroom verloren.

Wil jij volledig off grid leven en je eigen energie opwekken? Dan is opgeslagen energie broodnodig. Maar ook als je minder gedreven wordt door ecologische overwegingen is een thuisbatterij interessant. Zelfs als er een dreigend energietekort is, heb je met een thuisbatterij groene energie “back up”.

In dit artikel ontdek je de wereld van de thuisaccu. Van zelfvoorzienend leven, tot duurzame keuzes. Je ontrafelt de voor- en nadelen van een thuisaccu zodat je een doordachte keuze kunt maken.

Is een thuisaccu de sleutel tot een duurzame toekomst, of een voorbijgaande trend?

Het laten zien dat thuisaccu's goed passen in een netjes interieur

Dit artikel in 30 seconden

  • Thuisaccu’s bieden energieonafhankelijkheid, waardoor je minder afhankelijk bent van het stroomnet en beschermd bent tegen stroomuitval en fluctuerende energieprijzen.
  • Ze zijn milieuvriendelijk doordat ze zonne-energie opslaan, wat helpt je ecologische voetafdruk te verlagen en bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
  • Op lange termijn bespaar je geld op energiekosten, vooral handig bij schommelende energieprijzen, en het kan een financieel slimme investering zijn.
  • Er zijn fiscale voordelen en subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van thuisaccu’s, wat de initiële kosten kan verminderen.
  • De installatie van een thuisaccu kan de marktwaarde van je woning verhogen.
  • Je kunt overtollige energie verkopen via de salderingsregeling, hoewel deze in de toekomst kan veranderen.
  • Belangrijke nadelen zijn hoge aanschafkosten, beperkte opslagcapaciteit en afhankelijkheid van het net.
  • Thuisaccu’s vereisen onderhoud, kunnen technologisch verouderen en hebben potentiële veiligheidsrisico’s.
  • Mythes ontkracht:
    • Thuisaccu’s zijn niet enkel voor energiebesparing.
    • Thuisbatterijen zijn niet volledig milieuvriendelijk.
    • Thuisaccu’s vervangen het stroomnet niet compleet.

De bekende voordelen van een thuisaccu

Thuisaccu’s bieden tal van voordelen, waarvan sommige meer bekend zijn dan andere. Om een helder overzicht te bieden, zijn deze voordelen gecategoriseerd in ‘bekende’ en ‘onbekende’ voordelen. Dit deel richt zich op de bekende voordelen van de thuisaccu. Het zijn deze voordelen die vaak de aandacht trekken en de keuze voor een thuisaccu beïnvloeden.

  1. Energieonafhankelijkheid
  2. Milieuvriendelijkheid
  3. Geldbesparend

De kracht van energieonafhankelijkheid

Een van de grootste voordelen van een thuisaccu is de energieonafhankelijkheid. Dit betekent meer autonomie over je energieverbruik. Geen zorgen meer over stroomuitval of fluctuerende energieprijzen. Met een thuisaccu ben jij de baas over je eigen energievoorziening.

een thuisaccu in een reële omgeving te tonen

De milieuvriendelijke keuze

Door zelf duurzame energie te gebruiken, stimuleer je de ontwikkeling van groene technologieën. Zo draag je actief bij aan een beter milieu. Zo verminder je niet alleen je eigen impact op het milieu, maar word je ook een voorbeeld voor anderen om duurzame stappen te zetten.

Duurzaamheid is niet alleen een trend, het is een noodzaak. Met een thuisaccu zet je een grote stap richting een groenere toekomst. Deze accu’s zijn ideaal voor het opslaan van zonne-energie, waardoor je jouw ecologische voetafdruk vermindert. Zo draag je bij aan een beter milieu, direct vanuit je eigen huis.

Besparen op opgewekte zonne-energie

Op de lange termijn kan een thuisaccu een zeer slimme financiële keuze zijn. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar je beschermt jezelf ook tegen de schommelingen in energieprijzen. Wanneer je eigen zonnepanelen hebt, kan een thuisaccu de overtollige opgewekte zonne-energie opslaan voor gebruik op momenten dat je het nodig hebt. 

Dit betekent lagere kosten. Naast de directe besparing op je energierekening, is een thuisaccu een investering in een duurzamere toekomst. 

QUOTE:  Wist je dat zonnepanelen, gecombineerd met een thuisbatterij, de opbrengst op opgewekte stroom verdrievoudigen? Zo heeft Enphase ons laten weten in januari 2024. Stroom opwekken is voordeliger met een thuisbatterij.

De bekende nadelen

Ook de nadelen kunnen in bekende en onbekende nadelen worden gecategoriseerd. Na het bespreken van de bekende voordelen, is het uiteraard ook belangrijk om de bekende nadelen van thuisaccu’s te belichten. Deze nadelen geven een completer beeld van wat het betekent om te investeren in een thuisaccu.

De bekende nadelen zijn:

  1. Hoge aanschafkosten
  2. Beperkte opslagcapaciteit
  3. Afhankelijkheid van het net

Hoge aanschafkosten

Een thuisaccu kopen kan best duur zijn. Dit is voor veel mensen een grote drempel. Je betaalt niet alleen voor de accu zelf, maar ook voor de installatie en soms voor aanpassingen in je huis. Het is slim om na te denken over hoeveel je op lange termijn bespaart met deze accu en of het je huis duurzamer maakt. Dit helpt je beslissen of het de investering waard is.

Beperkt zonne-energie opslaan

Een thuisaccu maakt je wel wat onafhankelijker van het energienet, maar heeft ook een limiet aan hoeveel energie het kan opslaan. Er zijn soorten en maten thuisbatterijen met verschillende opslagcapaciteit. Dit is belangrijk om te weten, vooral als het weer vaak verandert. Op donkere dagen of als je veel energie gebruikt, kan de accu te weinig energie hebben. Dan moet je misschien toch weer stroom van het net gebruiken of een andere energiebron vinden.

de aandacht vestigen op milieukwesties

Gedeeltelijke onafhankelijkheid

Een thuisaccu biedt een bepaalde mate van onafhankelijkheid van het energienet, maar het is geen totale onafhankelijkheid. De realiteit toont aan dat er altijd een vorm van afhankelijkheid blijft bestaan. Dit is met name merkbaar tijdens langdurige perioden van weinig zonne-energie, wanneer de zonnepanelen het minste elektriciteit opwekken.

Simpel gezegd, in de zomer is er veel zon. In de winter, ‘s avonds en ‘s nachts, niet

Ook als er technische problemen of storingen zijn, kan het nodig zijn om weer gebruik te maken van het gewone stroomnet. Dit laat zien hoe belangrijk het is om een systeem te hebben dat makkelijk kan wisselen tussen verschillende energiebronnen.

De onbekende voordelen van een thuisaccu

Naast de bekende voordelen van thuisaccu’s, zijn er ook voordelen minder bekende voordelen van een thuisbatterij. Deze onbekende voordelen kunnen net de duw in de rug zijn waardoor ook jij kiest voor een thuisbatterij.

  1. Fiscale voordelen en subsidies
  2. Waardevermeerdering van je woning
  3. Verkoop extra stroom

Fiscale voordelen en subsidies

Een groot pluspunt van een thuisaccu is dat je vaak geld terug kunt krijgen van de overheid of minder belasting betaalt. Dit komt omdat de overheid mensen wil helpen die kiezen voor groene energie. Deze financiële voordelen kunnen de kosten voor de aanschaf van een accu flink verlagen.

QUOTE: In januari 2024 is er bekendgemaakt dat consumenten met een thuisbatterij de BTW terug kunnen krijgen van de Belastingdienst. Dit versnelt de terugverdientijd van de aanschafkosten. Wil je meer weten? Kijk dan bij dit artikel van Solarmagazine.

Waardevermeerdering van je woning

Ook wordt je huis aantrekkelijker met een thuisbatterij. Huizen met zo’n accu zijn namelijk interessanter voor kopers die duurzaam willen wonen. Dit maakt je huis niet alleen beter voor het milieu, maar ook meer waard. Dit is vooral interessant in de huidige vastgoedmarkt, waar duurzame en energie-efficiënte woningen steeds gewilder worden. 

Verkoop overtollige zonne-energie

Een ander voordeel is dat je geld kunt verdienen door overtollige energie te verkopen. Dit gaat via de salderingsregeling, waarbij je extra stroom teruggeeft aan het net in ruil voor een vergoeding. Let wel op, deze regeling gaat in de toekomst veranderen. Het is dus slim om goed op de hoogte te blijven van de regels, zodat je er het beste uit kunt halen.

Wil je meer weten over de salderingsregeling? In dit blogbericht leer je alles over de afbouw van de salderingsregeling. 

De onbekende nadelen van een thuisaccu

Hoewel thuisaccu’s talrijke voordelen bieden, zijn er ook enkele minder bekende nadelen die de moeite waard zijn om te overwegen voordat je een beslissing neemt.

  1. Onderhoudskosten
  2. Technologieveroudering
  3. Veiligheidsrisico’s 

Onderhoudskosten

Elke technologie vereist onderhoud, thuisaccu’s vormen hierop geen uitzondering. Net als veel andere technische systemen in huis, heeft een thuisaccu onderhoud nodig om goed te blijven werken. Dit brengt extra kosten met zich mee, die je van tevoren misschien niet verwacht.

Technologieveroudering

Technologie ontwikkelt zich snel, en dat geldt ook voor thuisaccu’s. Wat nu nieuw en modern is, kan over een paar jaar al verouderd zijn. Dit betekent dat je accu minder efficiënt kan worden vergeleken met nieuwere modellen, en dat kan invloed hebben op de waarde en prestaties ervan.

Veiligheidsrisico’s

Een ander minder bekend nadeel zijn de veiligheidsrisico’s. Hoewel zeldzaam, kunnen er problemen ontstaan zoals brandgevaar of chemische lekkages. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de veiligheid van de accu die je kiest en regelmatig onderhoud uit te voeren.

Batterijen bevatten schaarse grondstoffen. Dit is ook een van de nadelen van een thuisbatterij. Onder deze schaarse grondstoffen kun je kobalt, of lithium verstaan. Deze grondstoffen zijn lastig te recyclen.

Kies voor Energie Techniek Friesland (ET-F)

Als je overweegt om een thuisaccu te installeren, is het essentieel om een betrouwbare en erkend installateur te kiezen. Kies daarom voor ET-F (Energie Techniek Friesland). ET-F’s erkende installateurs hebben een uitgebreide ervaring op het gebied van thuisaccu’s. ET-F staat bekend om hun vakmanschap, betrouwbaarheid en uitstekende service.

Zij kunnen je niet alleen helpen bij het kiezen van de juiste thuisaccu die past bij jouw specifieke behoeften, maar zorgen ook voor een professionele installatie. Met ET-F ben je verzekerd van kwaliteit en expertise, waardoor je optimaal kunt profiteren van alle voordelen die een thuisaccu te bieden heeft.

het tonen van het bedrijfslogo van energie techniek friesland

De waarheid achter thuisaccu’s

Rondom thuisaccu’s bestaan diverse mythes en misvattingen die vaak voor waar worden aangenomen. Het is belangrijk om feit van fictie te onderscheiden, zodat een weloverwogen beslissing genomen kan worden.

In dit blogbericht worden 3 mythes aangepakt.

  1. Thuisaccu’s zijn alleen voor energiebesparing
  2. Thuisaccu’s zijn volledig milieuvriendelijk
  3. Thuisaccu’s vervangen het stroomnet compleet

Mythe 1: Thuisaccu’s zijn alleen voor energiebesparing

Een veelgehoorde mythe is dat thuisaccu’s enkel en alleen voor significante energiebesparingen zorgen. Hoewel energiebesparing een voordeel is, is het niet het enige. Thuisaccu’s bieden ook voordelen zoals energieonafhankelijkheid en duurzaamheid. Het is belangrijk om het volledige scala aan voordelen te erkennen.

Mythe 2: Thuisaccu’s zijn volledig milieuvriendelijk

Een veelgehoorde misvatting is dat thuisaccu’s volledig milieuvriendelijk zijn. Het klopt dat ze helpen om groenere energie te gebruiken door zonne-energie op te slaan. Maar we moeten ook kijken naar het productieproces en de recycling van deze accu’s. De productie vereist vaak zeldzame materialen en kan veel stroom kosten. 

Ook het recyclen van accu’s aan het einde van hun levensduur is een uitdaging. Het is niet altijd mogelijk om alle materialen te hergebruiken, en sommige onderdelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is het belangrijk om een compleet beeld te hebben van de milieu-impact van thuisaccu’s, van productie tot afvalverwerking.

Mythe 3: Thuisaccu’s vervangen het Stroomnet compleet

Sommige mensen geloven dat een thuisaccu het energienet volledig kan vervangen. In werkelijkheid bieden ze een gedeeltelijke onafhankelijkheid. Het is belangrijk om te begrijpen dat thuisaccu’s het net kunnen aanvullen, maar het niet volledig vervangen.

de rol van zonne-energie weergeven in de vorm van een gloeilamp

Conclusie

Thuisaccu’s vertegenwoordigen een spannende stap vooruit in onze zoektocht naar duurzame energieoplossingen. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om energiekosten te besparen en onafhankelijker te zijn van het stroomnet, maar ze hebben ook enkele uitdagingen en beperkingen.

Het is belangrijk om een evenwichtige kijk te hebben op wat deze technologie kan bieden en wat de mogelijke compromissen zijn. Uiteindelijk is de keuze voor een thuisaccu een persoonlijke beslissing die afhangt van individuele behoeften, financiële mogelijkheden en milieubewustzijn.

Door goed geïnformeerd te zijn, kun je een keuze maken die niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. Wil je een vrijblijvende offerte voor een thuisbatterij ontvangen? Neem nu contact op met ET-F. Je ontvangt reactie binnen twee werkdagen.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Wat brengen zonnepanelen? - Blogbanner ET-F
okt 23 2024

Wat brengen zonnepanelen op?

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen. Maar wat leveren zonnepanelen eigenlijk op? Is de...
Blog foto hoe werkt een warmtepomp
aug 26 2024

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Warmtepompen worden steeds populairder. Je verwarmt er heel eenvoudig je woning mee. Het is een...
Blogfoto top 5 voordelen - ET-F
aug 08 2024

Top 5 voordelen laadpaal thuis

Heb jij een elektrische auto? Dan weet je hoe belangrijk het is om de auto op tijd op te laden. De...
jul 12 2024

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel per uur?

Een cv-ketel (centrale verwarming) is een essentieel onderdeel van elk huis, vooral tijdens de...
jun 04 2024

Single split airco vs multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco's al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in...
Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...