Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel per uur?

Een cv-ketel (centrale verwarming) is een essentieel onderdeel van elk huis, vooral tijdens de wintermaanden. De laatste jaren is er een dalende trend in het gasverbruik in Nederland. Dit heeft te maken met de hoge energieprijzen en de invoering van alternatieven zoals warmtepompen. Heb je nog een cv-ketel en wil je meer weten over het verbruik? 

Dan leggen we je in dit artikel precies uit wat een cv-ketel aan gas verbruikt. Dus hoeveel gas verbruikt een cv-ketel eigenlijk per uur? Het antwoord hierop is helaas niet eenvoudig. Het hangt namelijk af van verschillende factoren zoals:

  1. Het type ketel,
  2. De grootte van je woning,
  3. De isolatie van je woning.

Wil jij meer weten over het gemiddelde gasverbruik van een cv-ketel? Of over de factoren die dit beïnvloeden? In dit blogbericht ontdek je de antwoorden. 

Dit artikel in 30 seconden

  • Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel per uur? Een cv-ketel verbruikt, bij een gemiddeld Nederlands huishouden, tussen de 0,5 en 2,0 kubieke meter gas per uur. 
  • Dit gasverbruik kan enorm verschillen door:
    • Woninggrootte. Een groter huis verbruikt meer dan een kleiner huis.
    • Isolatie. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je verbruikt.
    • Gebruiksgedrag. Hoe hoog staat je thermostaat?
  • Ook het type ketel maakt uit. Een warmtepomp verbruikt bijvoorbeeld geen gas, maar elektriciteit.  Ook zijn er hybride-warmtepompen die het gasverbruik minimaliseren.
  • Je gasverbruik hangt af van:
    • Het vermogen van je ketel. Een ketel die vaak aan- en uitgeschakeld moet worden, verbruikt meer. 
    • De efficiëntie van je ketel. Hoe hoger het energielabel, hoe beter. 
    • De instellingen van je thermostaat. Het kost meer gas om je woning op 21°C te houden, dan 19°C.
    • Isolaties van je huis. Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe beter het de warmte vasthoudt.
    • De leeftijd van de ketel. Moderne ketels verbruiken minder dan oude ketels. Daarbij hebben ze vaak een modulerende thermostaat. Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de woning gelijkmatiger verwarmd wordt.
    • De buitentemperatuur. Het kost je ‘s zomers minder om je huis op temperatuur te houden.
  • Wil je je gasverbruik verminderen? Dan hebben we deze tips voor je:
    • Zet de thermostaat een graadje lager.
    • Isoleer je huis goed, of verduurzaam bijvoorbeeld je raamkozijnen.
    • Kies de juiste ketel voor jouw woning. Schakel hiervoor een specialist van Energie Techniek Friesland in. 
    • Gebruik een slimme thermostaat. Zo kun je de temperatuur aanpassen, zelfs als je op kantoor bent.
    • Ventileer je huis goed. Hoe hoger je luchtvochtigheid, hoe hoger de temperatuur van je huis moet zijn om dit te compenseren.
  • Neem voor persoonlijk advies contact op met de specialisten van Energie Techniek Friesland. We helpen je graag met jouw verduurzamingsproject.

Gemiddeld gasverbruik in Nederland

Het gemiddeld gasverbruik (cv-ketel) van huishoudens in Nederland varieert tussen de 0,5 en 2,0 kubieke meter per uur. Dit hangt sterk af van verschillende factoren zoals:

  1. Woninggrootte
  2. Isolatie
  3. Gebruiksgedrag

Een goed geïsoleerd huis gebruikt bijvoorbeeld minder gas dan een oudere woning zonder isolatie. 

Ook speelt het type ketel een cruciale rol in jouw gasverbruik. Moderne, energiezuinige ketels kunnen het gasverbruik aanzienlijk verminderen. Er bestaan zelfs gasvrije opties, zoals warmtepompen en warmtepompboilers. Ze vormen een goed alternatief voor gasgestookte ketels. Ook zijn er hybride-warmtepompen. Hierbij wordt het gasverbruik geminimaliseerd.

Warmtepompen onttrekken warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Je hebt er dus helemaal geen gas voor nodig. Dit maakt ze de duurzaamste keuze, al gebruiken ze natuurlijk wel elektriciteit. Houd daarbij rekening met 3.000 tot 6.000 kWh per jaar. 

Ontdek in dit blogartikel alles over warmtepompen en warmtepompboilers >

Dus, kort samengevat: het verbruik verschilt per huis. Is jouw huis duurzaam, of misschien zelfs volledig energieonafhankelijk? Dan gebruik je < 0,5 kubieke meter per uur. Woon je in een oudere woning, of is je ketel gewoonweg oud? Dan is het tijd voor een nieuwe ketel of misschien wel een warmtepomp. Een kubieke meter gas kost je zomaar € 1,45 (juli 2024).

Gasverbruik met hybride warmtepomp:

Gasverbruik na extra plaatsing van een warmtepompboiler:

Cv-ketel gasverbruik

Stel, je bent overtuigd om in een nieuwe ketel te investeren. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist de volgende stap naar een duurzaam en gasonafhankelijk huis gezet. Maar de stap is niet simpel. Er zijn namelijk allerlei factoren waar je rekening mee moet houden.

Want, waar komt dat gasverbruik precies vandaan? Wat doet je nieuwe ketel precies dat het zoveel gas verbruikt?

De belangrijkste factoren zijn:

  1. Het vermogen van de ketel
  2. De efficiëntie van je ketel
  3. De instellingen van je thermostaat
  4. Isolaties van je huis
  5. De leeftijd van de ketel
  6. De buitentemperatuur

Het vermogen van de cv-ketel

Het vermogen van een cv-ketel, uitgedrukt in kilowatt (kW), heeft een directe invloed op je stookkosten en gasverbruik. Dat komt doordat een ketel met een te hoog vermogen voor je woning inefficiënt is. Deze moet vaak aan- en uitgeschakeld worden. Dit kost meer gas en veroorzaakt hogere stookkosten.

Daarbij gaat er ook veel warmte verloren bij het opstarten van de ketel. Dit noemen we ook wel de opstartverliezen. Een ketel die vaak aan- en uitschakelt heeft meer van deze verliezen. Het steeds aan- en uitschakelen van de ketel heeft ook invloed op de levensduur van je ketel.

Moderne cv-ketels hebben vaak een modulerende thermostaat. Dit betekent dat ze hun vermogen kunnen aanpassen aan de echte warmtevraag. Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de woning gelijkmatiger verwarmd wordt. Daarom is het kiezen van een cv-ketel met het juiste vermogen voor je woning écht cruciaal. Wil je advies over de juiste cv-ketel voor jouw situatie? Neem contact op met de specialisten van Energie Techniek Friesland. We adviseren je graag. 

De efficiëntie van je ketel

Daarnaast is ook de efficiëntie van je ketel van groot belang. Een efficiënte ketel verbruikt uiteraard minder gas dan een minder efficiënte versie. Maar hoe weet je precies welke ketel efficiënt is? 

Het antwoord is eigenlijk best simpel. Je ziet dit aan het energielabel van je ketel. Energielabels gaan van A (++++) tot G. A-labels zijn groen en zeer zuinig. G-labels zijn rood en moet je eigenlijk te allen tijde vermijden. Het kiezen van een ketel met een hoger energielabel bespaart je aanzienlijk in je gasverbruik en daarmee stookkosten.

De instellingen van je thermostaat

Het maakt natuurlijk ook uit hoe je de thermostaat instelt. Zet je hem hoog, dan verbruikt je gasketel meer. Dit heeft namelijk meer nodig om de gewenste temperatuur te bereiken (en te behouden). Hoe lager je thermostaat staat, hoe meer je zult besparen. Het vraagt om een gezonde balans: een warm huis, maar niet té warm.

Je huis isoleren

Ook het isolatievermogen van je huis is van groot belang. Een goed geïsoleerd huis heeft minder gasverbruik nodig dan een huis zonder isolaties. Door je huis te isoleren draag je bij aan een beter milieu.

Wil jij je huis verduurzamen? Dan is isoleren een goede eerste stap. Wist je dat er allerlei subsidies zijn om je te helpen met het isoleren van je woning? Neem een kijkje bij de website van jouw lokale gemeente om te zien welke subsidies mogelijk zijn. Sommige subsidies zijn landelijk, maar de details kunnen per gemeente verschillen. Bestudeer de website daarom goed, voordat je begint met het isoleren van je huis.

De leeftijd van je ketel

De leeftijd van je ketel is, vanzelfsprekend, ook belangrijk. Een oudere ketel verbruikt over het algemeen meer gas of stroom dan een nieuwe ketel. Er zijn allerlei innovatieve ketels die minder (tot geen) gas verbruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan HR-ketels, warmtepompen of warmtepompboilers. Het vervangen van je oude ketel zorgt ervoor dat je veel minder gas verbruikt. Het is een investering, maar wel eentje die je vanzelf terugverdient. 

Ook voor het vervangen van je ketel bestaan allerlei gemeentelijke subsidies. Vraag onze adviseur gerust naar de mogelijkheden.

De invloed van de buitentemperatuur

‘s Winters verbruikt een ketel meer dan ‘s zomers. Dat is natuurlijk logisch. Het is gemakkelijker om je huis op 19 °C te houden als het buiten net zo warm is, of zelfs warmer. Vriest het buiten? Dan moet je cv bijspringen om de temperatuur hoog te houden. 

Tips om je gasverbruik te verminderen

Wil je besparen op je gasverbruik? Dat snappen we als geen ander. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kun je zo maximaal profiteren van een goedwerkende ketel, met lage stookkosten.

  • Zet de thermostaat lager. Dit klinkt misschien wat suf, maar heeft toch veel invloed op je energierekening. Wil je je woning werkelijk 20°C of hoger hebben? Een graadje minder maakt grote verschillen op je jaarnota. Draag ‘s winters een shirt met lange mouwen en zet de thermostaat een graadje of twee lager.
  • Zorg voor goede isolatie in je woning. Een goed geïsoleerd huis is verbruikt minder gas. Wil je gaan verduurzamen? Dan is isoleren dus een belangrijke stap. Spouwmuurisolatie, vloer- of dakisolatie kunnen al enorme verschillen maken. Het is een investering, maar je verdient het gegarandeerd terug.
  • Wil je een nieuwe warmtepomp of energiezuinige cv-ketel aanschaffen? Kies dan de juiste ketel voor jouw woning. Laat een specialist van Energie Techniek Friesland (ET-F) bij je langskomen om je situatie in te schatten. Samen kijken we naar de ketel die het beste bij jou en je woning past. Wil je volledig van het gas af, of ga je voor hybride? We zoeken het samen voor je uit.
  • Gebruik een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kun je van een afstand bijhouden. Ben je op kantoor en is er niemand thuis? Zet dan je thermostaat wat lager. Lig je al in bed, maar ben je de temperatuur vergeten? Door een slimme thermostaat hoef je alleen je app te openen. Zo simpel kan het zijn.
  • Ook de luchtvochtigheid in je huis is van groot belang. Een goed geventileerd huis heeft een lagere luchtvochtigheid. Zo heb je minder gasverbruik nodig om je binnenklimaat optimaal te houden. Tel uit je winst!
  • Cv-ketelonderhoud: Een goed onderhouden cv-ketel werkt efficiënter en is daardoor voordeliger in verbruik. Ook voorkomt het (onnodige) storingen die altijd geld kosten bij een reparatie. Hier vind je alles over Cv-onderhoud in Friesland.

Zo bespaar je op je energierekening. Minder gas verbruiken hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt het dit jaar nog doen. Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt. Het is niet alleen belangrijk voor je eindnota, maar ook voor het milieu.

Investeer in een warmtepomp van Energie Techniek Friesland

Ben je klaar voor verduurzaming? Wil je van je oude cv-ketel af en de volgende stap naar een energieonafhankelijk huis zetten? Overweeg dan een warmtepomp van ET-F. Warmtepompen zijn een duurzame en energiezuinige oplossing voor verwarming en koeling. 

Ze gebruiken omgevingsenergie. Denk hierbij aan lucht, of grondwarmte. Deze omgevingsenergie wordt omgezet in bruikbare warmte voor je woning. Zo verlaag je je gasverbruik en bespaar je aanzienlijk op energiekosten. Bovendien draag je bij aan een schonere toekomst door de CO2-uitstoot te verminderen. 

Ontdek hier alles wat je moet weten over warmtepompen > 

Door gebruik te maken van een warmtepomp, zet je weer een stap in de richting van netonafhankelijkheid. Neem bijvoorbeeld deze afbeelding, waarin je de verbruikscijfers van een twee-onder-een-kap-woning ziet. Dit was over 2023:

In deze woning wordt met een elektrische auto gereden. Ze maken gebruik van een hybride warmtepomp, warmtepompboiler en maar liefst 38 zonnepanelen

Waarom een warmtepomp van Energie Techniek Friesland (ET-F)? 

Energie Techniek Friesland is dé specialist in duurzame energieoplossingen. Met jarenlange ervaring en een breed scala aan producten bieden we op maat gemaakte oplossingen voor elk type woning. 

Onze deskundige adviseurs staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze en zorgen voor een vakkundige installatie van je warmtepomp. Neem vandaag nog contact op met Energie Techniek Friesland voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jouw woning.

Knop: contact opnemen >

Conclusie

Een cv-ketel verbruikt tussen de 0,5 en 2 kuub per uur. Het gasverbruik van een cv-ketel wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals:

  1. Het type ketel
  2. De grootte van je woning
  3. De isolatie
  4. De efficiëntie van de ketel.

Moderne, energiezuinige ketels en alternatieven zoals warmtepompen kunnen het gasverbruik aanzienlijk verminderen. De efficiëntie van je ketel speelt een cruciale rol. Een ketel met een hoog energielabel verbruikt minder gas en verlaagt je stookkosten. Dit hangt ook af van het type thermostaat. Een modulerende thermostaat helpt je ook om je stookkosten laag te houden. Het zorgt er namelijk voor dat je geen onnodig gasverbruik hebt.

Wil je dit jaar nog minder gas verbruiken?

Door te investeren in een efficiënte ketel en goede isolatie, kun je zowel je gasverbruik als je energiekosten aanzienlijk verlagen. Wil je dit jaar nog minder gas verbruiken? Neem dan vandaag nog contact op met de specialisten van Energie Techniek Friesland. We komen graag bij je langs voor persoonlijk advies. 

Dat is namelijk waar we voor staan. Maatwerk en persoonlijke service. 

Veelgestelde vragen

Wat kost 1 uur verwarming aan gas?

De kosten van één uur verwarming aan gas zijn afhankelijk van het gasverbruik van je cv-ketel en de prijs van gas. Een gemiddelde cv-ketel verbruikt tussen de 0,5 en 2,0 kubieke meter gas per uur. Bij een gasprijs van €1,45 per kubieke meter (juli 2024) kost één uur verwarming dan tussen de €0,725 en €2,90.

Is 3 kuub gas per dag veel?

3 kuub gas per dag kan zowel veel, als weinig zijn. Het hangt natuurlijk af van je woning, isolatie en het seizoen. In de wintermaanden is een verbruik van 3 kubieke meter per dag redelijk normaal voor een gemiddelde woning. 

Hoeveel gas verbruikt een HR ketel?

HR-ketels (Hoog Rendement ketels) verbruiken minder gas dan oudere modellen. Dat komt doordat het efficiënter omgaat met de warmteproductie. Het gemiddelde verbruik van een HR-ketel ligt ongeveer tussen de 1500 en 2000 kubieke meter gas per jaar bij een gemiddeld huidhouden. Nieuwe cv-ketels verbruiken over het algemeen minder,

Wat is goedkoper constante temperatuur of niet?

Je temperatuur constant houden is niet goedkoper. Dit is een fabel dat rondgaat. Moderne thermostaten en verwarmingssystemen zijn efficiënter als ze niet continu op hoge temperaturen hoeven te draaien. Je bespaart doorgaans meer als je de thermostaat lager zet wanneer je weg bent of slaapt.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Wat brengen zonnepanelen? - Blogbanner ET-F
okt 23 2024

Wat brengen zonnepanelen op?

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen. Maar wat leveren zonnepanelen eigenlijk op? Is de...
Blog foto hoe werkt een warmtepomp
aug 26 2024

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Warmtepompen worden steeds populairder. Je verwarmt er heel eenvoudig je woning mee. Het is een...
Blogfoto top 5 voordelen - ET-F
aug 08 2024

Top 5 voordelen laadpaal thuis

Heb jij een elektrische auto? Dan weet je hoe belangrijk het is om de auto op tijd op te laden. De...
jun 04 2024

Single split airco vs multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco's al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in...
Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...